Case

Van slim algoritme naar effectief leermiddel voor parate kennis

Frits Wijbenga
Ilse van der Hoek
Anne Been

Vraag aan een middelbare scholier wat de hoofdstad van Frankrijk is en je zal direct ‘Parijs’ als antwoord krijgen. Maar als je vraagt wat de hoofdstad van IJsland is, blijft het wellicht al iets langer stil. En als je vraagt naar de hoofdstad van Groenland, zal menig scholier het antwoord niet precies weten. Iemand dan blijven vragen naar de hoofdstad van Frankrijk zal er niet voor zorgen dat je de hoofdsteden van IJsland en Groenland gaat onthouden. Dit zag ook Hedderik van Rijn, Hoogleraar Experimentele Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij deed onderzoek naar hoe we leren en ontwikkelde een algoritme dat feilloos aanvoelt wanneer informatie is weggezakt en je het moet herhalen om het te kunnen onthouden. Het algoritme stond aan de basis van SlimStampen en geldt vandaag de dag als effectief leermiddel voor alle vormen van parate kennis. Ofwel: feitjes.

SlimStampen op basis van een innovatief algoritme

Van Rijn legt uit dat hij bij het doen van zijn onderzoek al doorhad dat zijn algoritme onze manier van leren voorgoed zou kunnen veranderen. “Het probleem met traditionele leermethoden is dat ze continu alles overhoren, ook de feiten die je al goed kent. Daar leer je niet zoveel van. De crux zit hem in het op het juiste moment herhalen van feiten die we niet zomaar kunnen oproepen. Dáár leer je van. En dat is precies wat SlimStampen doet. Dus ja, ik zag de toegevoegde waarde van SlimStampen zeker, maar wist niet goed welke stappen ik moest zetten om hier een succesvol product van te maken. Ik was weliswaar een ondernemende onderzoeker, maar duidelijk nog geen ondernemer. Ik denk dat veel onderzoekers dit zullen herkennen.”

Van onderzoek naar business

Via via kwam van Rijn in contact met de Business Generator. Met Frits Wijbenga. Van Rijn: “Het toeval was dat één van mijn studenten in die periode stage liep bij Noordhoff en daar vertelde over SlimStampen. Noordhoff had hier wel oren naar. In samenwerking met de Business Generator hebben we toen een licentieovereenkomst opgesteld waardoor Noordhoff SlimStampen kon gaan gebruiken. Ik heb deze ondersteuning als heel waardevol ervaren, want als onderzoeker heb je geen idee van hoe zo’n licentieovereenkomst in elkaar zit en hoe je de belangen van beide partijen hier op de juiste wijze in verwerkt. Dat laatste is echter wel belangrijk, want als dat niet in balans is, staat dat de samenwerking later in de weg.” De licentieovereenkomst vormde het begin van een vruchtbare samenwerking tussen SlimStampen en Noordhoff en zorgde ervoor dat SlimStampen zich in rap tempo kon ontwikkelen tot een effectief leermiddel wat dagelijks door duizenden middelbare scholieren wordt gebruikt. 

De samenwerking met andere partijen uit het innovatie ecosysteem zoals RUG Ventures en VentureLab mogen in dit verhaal niet ontbreken. RUG Ventures was de eerste investeerder in SlimStampen, waardoor het zich kon doorontwikkelen tot volwaardige leermethode en tevens heeft van Rijn veel aan het VentureLab ondernemersprogramma gehad, wat volgens hem onmisbaar is voor beginnende ondernemers. 

De toekomst: SlimStampen én toetsen ineen

SlimStampen is vandaag de dag een serieuze start-up met een team van gemotiveerde medewerkers en een kantoor in het centrum van de stad. “We werken met een business developer, ontwikkelaars, een tester en stagiaires van de Hanzehogeschool en de RUG. Op dit moment focussen we ons op de inzet van SlimStampen bij een aantal andere uitgevers en opleidingsinstituten. In binnen- en buitenland. Maar het belangrijkste is dat we continu investeren in het product. Zo zetten we nu in op het realtime monitoren van het leerproces van de student. Daaruit kunnen we eigenlijk perfect afleiden of iemand de materie beheerst of niet. Als dit het geval is, ontvangt de student een mastery credit en als dit niet het geval is, wordt de leerstof, op basis van het algoritme, op het juiste moment opnieuw aangeboden. Dit concept maakt leren effectiever en persoonlijker en maakt toetsen op den duur overbodig. Het klinkt wellicht als een grote stap, maar is dichterbij dan je denkt.”

Een mooi voorbeeld van wetenschappelijk onderzoek in de praktijk

Leuk is ook dat de Rijksuniversiteit Groningen, waar SlimStampen ooit begon, inmiddels ook gebruik maakt van het leermiddel. Van Rijn: “Vier faculteiten maken momenteel gebruik van SlimStampen. Zo leidde de universiteit tot een start-up en draagt de start-up op haar beurt nu bij aan een betere universiteit. Die wederkerigheid vind ik mooi. Voor mij is het al met al een klinkend voorbeeld van wetenschappelijk onderzoek in de praktijk.”

Over deze case

“Ik was weliswaar een ondernemende onderzoeker, maar duidelijk nog geen ondernemer. Ik denk dat veel onderzoekers dit zullen herkennen.”

Hedderik van Rijn
Ontdek meer

Jouw onderzoek naar de markt?

Doe de quickscan door je gegevens hieronder in te vullen.