Actueel

Vijf vragen over de nieuwe Regeling Nevenbelangen

Maarten van Roosmalen
Ilse van der Hoek
Anne Been

Vijf vragen over de nieuwe Regeling Nevenbelangen aan Maarten van Roosmalen, Business Developer bij Business Generator Groningen

Maarten, RUG en UMCG hebben onlangs de Regeling Nevenbelangen gepubliceerd. Wat staat er zoal in deze regeling?

De Regeling Nevenbelangen beschrijft de mogelijkheden voor medewerkers van de universiteit om te participeren in een onderneming die een relatie heeft met RUG en/of het UMCG. In de praktijk heb je het dan over de regels aangaande het hebben van aandelen in een spin-off. De Regeling Nevenbelangen bestond al, maar is recent gewijzigd omdat er onvrede bestond over de ā€˜5% regelingā€™, die het onderzoekers toestaat maximaal 4,99% aandelen in een spin-off te hebben. De regeling is medio dit jaar op een aantal punten gewijzigd en het percentage is verhoogd.

Waarom is de universiteit in de basis terughoudend om onderzoekers een hoger aandelenpercentage te geven in een spin-off?

Wanneer een onderzoeker een aanmerkelijk belang in een spin-off heeft, doet zich het risico op belangenverstrengeling voor en zou de wetenschappelijke integriteit mogelijk in het geding kunnen komen. In Nederland zijn we hier in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika relatief terughoudend in, terwijl je daar ziet dat het heel goed samen kan gaan.

Bestaat er een landelijke regeling? Of mogen universiteiten zelf invulling aan dit beleid geven?

Iedere universiteit heeft haar eigen beleid. De verscheidenheid aan regels onderling is groot. De gemene deler is dat vrijwel alle universiteiten worstelen met het vinden van een goede balans tussen het stimuleren van ondernemerschap en het bewaken van de wetenschappelijke integriteit.

Wat zijn de belangrijkste highlights uit de regeling?

De belangrijkste wijziging is dat het toegestane aandeelhouders percentage (onder voorwaarden) is verhoogd van 4,99 naar maximaal 20%. Belangrijk is dat als je voor die 20% gaat, je uren bij de universiteit met 20% moet reduceren. Bijvoorbeeld: als je 1 fte werkt, moet je 0,2 fte inleveren en kom je op een dienstverband van 0,8 fte. Dit geldt overigens alleen voor medewerkers met een fulltime dienstverband. Daarbij mogen onderzoekers tegen een aandelenpercentage van maximaal 4,99% (per spin-off) in drie spin-offs tegelijk participeren. Ook moet je verzoek worden goedgekeurd door het CVB.

Denk je dat deze regeling het verschil kan maken voor onderzoekers die overwegen hun onderzoek te vermarkten?

Ja, dat denk ik wel. Uiteraard zal niet iedere onderzoeker hiermee geholpen zijn, maar een grote groep wel. We zien dat onderzoekers struggelen met die 5% regeling. Ze vinden het niet altijd fair dat ze in een spin-off die notabene voortkomt uit hun onderzoek en gedrevenheid slechts 4,99% aandelen mogen bezitten. Met het verhogen van dit percentage scheppen we betere voorwaarden voor onderzoekers die hun onderzoek willen vermarkten. Onderzoekers die serieus overwegen hun onderzoek te vermarkten, raad ik aan de regeling eens goed door te lezen. Uiteraard denken wij ook graag mee. Je maakt de keuze uiteindelijk zelf, maar het is altijd goed de voor- en nadelen eens samen op een rij te zetten.

Disclaimer: aan bovenstaande tekst kunnen geen rechten worden ontleend.

Jouw onderzoek naar de markt?

Doe de quickscan door je gegevens hieronder in te vullen.