Actueel

Vijf vragen aan data guru Maaike Blok van het JADS MKB Datalab

Frits Wijbenga
Anne Been
Dit najaar organiseert Business Generator Groningen in samenwerking met haar partners de ‘Slim met Data workshops voor het MKB’. Speciaal voor MKB’ers uit onze regio die graag met data aan de slag willen, maar nog niet zo goed weten waar zij moeten beginnen. De eerste workshop staat gepland op woensdag 3 november a.s. Daarom vijf vragen aan data guru en workshopleider Maaike Blok van het JADS MKB Datalab.

Maaike, grote bedrijven maken vaak al slim gebruik van data. Maar het MKB lijkt op dit gebied soms minder ver. Waarom doen ook MKB’ers er verstandig aan om met data aan de slag te gaan?
Ik noem altijd twee redenen. Ten eerste: de mogelijkheden zijn er. De techniek ontwikkelt zich razendsnel en zal dat ook blijven doen. Dit biedt ondernemers de kans om het maximale uit beschikbare data te halen en zich te onderscheiden van concurrenten. Ten tweede ben ik ervan overtuigd dat een professionele manier van omgaan met data je bedrijf echt verder kan helpen. Beslissingen worden vaak nog genomen op basis van onderbuikgevoel. Daar is op zich niks mis mee, maar objectief naar je data kijken, verschaft je pas echt helder inzicht. Als je bijvoorbeeld je top 10 klanten eenmaal in beeld hebt, kun je daar actief op gaan sturen. En zo geldt dat natuurlijk voor meer dingen.

Kun je praktijkvoorbeelden noemen van data-toepassingen waar het MKB mee is geholpen?
Ik noem vaak het voorbeeld van een bakker uit Den Bosch die heerlijke Bossche bollen verkoopt. Deze ondernemer had gevoelsmatig het idee dat het weer (temperatuur, regen/ geen regen) van invloed was op de omzet. Om dit te onderzoeken hebben we het weer toegevoegd aan een dataset met omzetgegevens. Dit bleek een schot in de roos, want met deze formule kan de bakker met een accuraatheidspercentage van 80% zijn omzet voorspellen en hier de inkoop, de inzet van personeel en de productie op afstemmen. Deze ondernemer is hier echt mee geholpen. Een heel ander voorbeeld.. Een fabrikant van geluidsdichte installaties had de wens meer grip te krijgen op de kosten van haar projecten. Ondanks een accurate voorcalculatie liepen deze kosten toch nog vaak uit de hand. Gevoelsmatig had de fabrikant wel een idee welke variabelen hier verantwoordelijk voor waren. Deze variabelen hebben zij in kaart gebracht en op basis van deze gegevens is uiteindelijk een ‘early warning system’ in de eigen Power BI omgeving ontwikkeld om het kostenaspect nauwkeurig te monitoren en in te grijpen wanneer nodig.

Dat zijn aansprekende voorbeelden natuurlijk. Maar waar begin je als ondernemer die al zoveel andere prioriteiten heeft en nog geen ervaring met data science?
Bij het digitaliseren en structureren van je gegevens. Dit klinkt misschien heel simpel, maar niet iedere MKB’er heeft haar bedrijfsgegevens al degelijk gedigitaliseerd. Zodra je dit op orde hebt, doe je er goed aan jouw uitdagingen en het beoogde resultaat te formuleren. Ofwel, welk probleem wil je oplossen met behulp van data science en wat is het beoogde resultaat? Pas als je deze vraag hebt beantwoord, kun je een passende datastrategie ontwikkelen om je doel te bereiken. Het goede is: iedere MKB’er kan met data aan de slag. We denken vaak direct aan allerlei fancy AI toepassingen, maar ik zou echt adviseren om klein te beginnen en je datastrategie vanuit daar verder te ontwikkelen. Juist bij het MKB is op dit gebied nog veel winst te behalen.

Het JADS MKB Datalab verzorgt de ‘Slim met Data workshops voor het MKB’. Wat mogen deelnemers hiervan verwachten?
Met de Slim met Data workshops willen we MKB’ers graag inzicht geven in de kansen van data voor hun onderneming. Ook willen we hen helpen focus te bepalen en een eerste stap te zetten naar een meer datagedreven organisatie. Het traject bestaat uit drie sessies. De eerste sessie is een inspiratiesessie waarin de ondernemers ook direct inzicht krijgen in het data maturiteitsniveau van hun eigen organisatie. In de tweede sessie zoomen we in op de uitdagingen van de ondernemers en kijken we samen naar hoe we hier een passend datavraagstuk van kunnen maken. Tussen workshop twee en drie gaan de ondernemers met behulp van tooling aan de slag met hun eigen data. De derde sessie is een individuele sessie waarin we samen met de ondernemer kijken naar welke stappen zijn gezet en wat er nodig is om verder te komen.

Klinkt interessant Maaike. Goed om te horen dat jullie ondernemers op deze manier op weg helpen. Tot slot: wat zou je de MKB’er die graag aan de slag wil met data willen meegeven?
Drie dingen. Ten eerste: begin bij de basis. Digitaliseer je bedrijfsgegevens en breng je data hygiëne op pijl. Klinkt saai misschien, maar daar ga je later zeker profijt van hebben. Zodra je dit op orde hebt zul je zien dat je een overvloed aan data voorhanden hebt, waar je theoretisch van alles mee kan. Laat je hierdoor niet afleiden, maar focus je op de uitdagingen binnen jouw organisatie en hoe data science jou kan helpen deze op te lossen. En tot slot: onthoud dat data net als alle andere assets binnen je organisatie geen wondermiddel is. Het kan je echt helpen stappen te maken, maar heb er wel reële verwachtingen van.

Jouw onderzoek naar de markt?

Doe de quickscan door je gegevens hieronder in te vullen.