Actueel

RUG en UMCG presenteren spin-off Protyon BV en melden ondertekening van exclusieve licentieovereenkomst

Frits Wijbenga
Herman Groen
Anne Been

Protyon BV tekent licentieovereenkomst met RUG en UMCG voor technologie om de kans op werkzaamheid van kankerbehandelingen te vergroten. De licentie stelt Protyon in staat om 3D moleculaire modelleringstechnologie te gebruiken voor op kennis gebaseerde selectie van kankerbehandelingen.

De kennis werd ontwikkeld door Prof. Dr. Matthew Groves van de RUG, en de oncologen Dr. Anthonie van der Wekken en Prof. Dr. Leon van Kempen van het UMCG. De technologie richt zich op het gebruik van 3D structurele informatie van oncogene eiwitten, gecombineerd met computeranalyse van de interacties tussen deze eiwitten en potentiële kankerbehandelingen. De methode voor computeranalyse werd ontwikkeld door Dr. Joseph Melcr van Protyon.

Selectie van de meest kansrijke kankertherapie door 3D moleculaire modelering

Tijdens de behandeling van kanker kunnen mutaties ontstaan die tumoren minder gevoelig maken voor de op dat moment gebruikte geneesmiddelen. Hierdoor wordt een nieuwe behandeling noodzakelijk. Welke behandeling dit het beste kan zijn, hangt af van factoren als type tumor en type mutatie. Protyon’s technologie rangschikt geregistreerde kankermedicatie voor een match met gemuteerde tumoren, gebaseerd op de 3D moleculaire kenmerken van de medicatie en de gemuteerde tumoreiwitten. Op die manier kan de technologie ervoor zorgen dat het middel met de meeste kans op werkzaamheid toegepast wordt bij kankerpatiënten die als gevolg van een gemuteerde tumor een andere behandeling nodig hebben. Het doel van Protyon is om deze keuze sneller en gebaseerd op meer kennis te kunnen maken dan nu vaak het geval is, waardoor de kans op het succesvol toepassen van een nieuwe behandeling vergroot wordt.

Van licentieovereenkomst naar lening naar investering!

De licentieovereenkomst werd opgesteld door de KTOs van RUG en UMCG, Business Generator Groningen en het UMCG Innovation Center en de ondertekening ervan stelt Protyon in staat om de technologie voor 3D moleculaire modelering te gebruiken voor bovenbeschreven doel. De overeenkomst was een voorwaarde voor Protyon om de Business Generator Lening te kunnen ontvangen. Deze lening heeft het bedrijf in staat gesteld om de voorbereidingen te kunnen treffen die nodig waren om Protyon’s eerste investering mogelijk te maken.

Jouw onderzoek naar de markt?

Doe de quickscan door je gegevens hieronder in te vullen.