Actueel

Maak kennis met onze nieuwe Business Developer Ernst Jacobs

Ernst, vertel ons eens iets over je achtergrond

Ik heb Bedrijfskunde gestudeerd aan de RUG. Na mijn studie heb ik via een consultancybureau een aantal jaar voor GasTerra gewerkt. Zo ben ik de energiesector ingerold. Bij GasTerra hield ik me bezig met projecten op het snijvlak van energie en IT. Daarna heb ik een periode in het buitenland gewerkt voor onder andere het Europese samenwerkingsverband van landelijke netbeheerders in Brussel. Een leerzame tijd. Vervolgens heb ik de stap gemaakt naar mijn vorige baan bij Energie Data Services Nederland. Een samenwerkingsverband van regionale en landelijke netbeheerders (Alliander, Enexis, Tennet, Gasunie etc). Door de ontwikkelingen in de energiesector werd onze rol steeds groter en zijn we in een paar jaar tijd hard gegroeid. Bij EDSN was ik Innovatiemanager. Samen met mijn team gingen we met klanten en opdrachtgevers in gesprek om te bezien hoe we als organisatie gezamenlijk konden inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Dit werk had een duidelijke link met mijn werk hier.

Wat ga je bij Business Generator Groningen doen?

Ik ben in februari gestart als Business Developer Energie en Digitalisering en nu volop bezig met het screenen en scouten van potentieel kansrijke onderzoeksresultaten op dit gebied. Dit doe ik in nauwe samenwerking met onder andere de Jantina Tammes en Wubbo Ockels School. Er lopen al een paar projecten waar mogelijk interessante dingen uit gaan komen. In die fase zit ik nu. Energie is heel breed; denk aan waterstof, biobrandstof en batterij technologie. Maar ook aan slimme digitale oplossingen gericht op energiebesparing en het congestieprobleem. Dit verwacht je wellicht niet direct van Groningen. We zijn weliswaar geen TU, maar hebben als universiteit een hele brede basis waardoor alle disciplines samenkomen. Dat levert mooie dingen op. Op het gebied van digitalisering heb je het onder andere over digitale diensten, AI en Machine Learning. Als Business Developer zoek in naar innovatief onderzoek en bepaal ik of er een markt voor is (nu of in de toekomst), hoe groot die markt is en of er spelers zijn die we kunnen betrekken.

Wat kunnen we doen om een cultuur te stimuleren waarin nog meer onderzoekers de stap naar de markt maken?

Drempels verlagen. We moeten onderzoekers actief opzoeken; het gaat niet vanzelf. Al is dat maar een eerste kennismaking waarin wij horen waar ze mee bezig zijn en wij hun inzicht geven waarbij we ze kunnen helpen. Weet je, de stap naar de markt hoeft niet per se zo groot te zijn. Je kan ervoor kiezen zelf ondernemer te worden, maar we zien ook dat veel onderzoekers zich laten begeleiden door iemand die al ruimschoots ervaring heeft met het opzetten/ leidinggeven aan een bedrijf of er in samenwerking met ons een partij bij zoeken. We moeten niet verwachten dat onderzoekers ineens ondernemer willen worden. Dat is niet realistisch. Het doel is dat onderzoeksresultaten naar de markt worden gebracht; dat kunnen we op meerdere manieren realiseren en wij zijn er om daarin te faciliteren.

 

Jouw onderzoek naar de markt?

Doe de quickscan door je gegevens hieronder in te vullen.